Sous vide koken

Sous vide koken

Deze week zoomen we in op het sous vide koken van je eten. Sous vide koken kan namelijk uitsluitend met gevacumeerd eten. Het sous vide kunnen koken is dus een extra voordeel wat je hebt bij het vacumeren van eten.
In dit blog behandelen we de meest gesteld vragen over sous vide koken. Wat is het? Wat heb ik nodig? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit blog zullen al deze vragen aan bod komen.

sous vide koken thuistools

Wat is sous vide koken?

Het is een speciale kooktechniek waarbij je gevacumeerd eten opwarmt in warm water. Bij sous vide koken wordt je eten gelijkmatig opgewarmd en je hebt complete controle over het kookproces. Doormiddel van de sous vide koker kun namelijk je de temperatuur van het water tot in graden Celsius nauwkeurig reguleren. Daarnaast kun je bij sous vide koken ook uitstekend je eten marineren in de vacuümzak alvorens je het kookt. 
Een stuk zalm bijvoorbeeld. Je kunt ervoor kiezen om de zalm te bakken maar dan zal deze snel droog worden en wordt de zalm bovendien niet gelijkmatig warm. Uitgezocht is dat de perfecte temperatuur voor een stuk zalm bijvoorbeeld 50 graden Celsius is. Met de sous vide koker kan je het water op precies deze temperatuur opwarmen en vervolgens een timer zetten voor 25 á 30 minuten. Hierna kun je de zalm eruit halen en zal de smaak en structuur van de zalm perfect zijn. Dit kan dus ook nooit mislukken!

sous vide koker

Wat heb ik nodig?

Voor het sous vide bereiden van je eten heb je dus een vacuümmachine, vacuümzakken en een sous vide staaf + pan of een sous vide bak nodig. Je kunt namelijk alleen sous vide koken als je je eten gevacumeerd, in een vacuümzak, verpakt hebt. Vandaar dat je ook een vacuümmachine en vacuümzakken nodig hebt. 
De sous vide staaf is een goedkopere optie dan de sous vide bak. Hieronder zie je een foto van beiden producten. Bij een sous vide staaf heb je wel zelf nog een pan nodig waar je het water in op kunt warmen met de staaf. Een sous vide staaf kun je bij ons tijdelijk aanschaffen voor slechts 69,95 terwijl de sous vide bak al snel richting de 100-150 euro gaat.

sous vide koker thuistoolssous vide bak koker

Sous vide staaf                                 Sous vide bak

Wat zijn de voor- en nadelen?

Het grootste voordeel van sous vide koken is dat je je eten op een perfecte manier kunt bereiden met ook nog eens complete controle over het kookproces. Een ander voordeel is dat je je eten vooraf al kunt marineren en snijden en op het moment zelf enkel nog hoeft op te warmen zonder dat je hier nog op moet letten. Daarnaast is het ook enorm gezond omdat de sous vide koker het water op een lage temperatuur rond circuleert blijven niet alleen de smaak en textuur in grote mate aanwezig, maar ook de vitamines. Tot slot kun je ook gemakkelijk grote hoeveelheden in een keer bereiden. 
Het is dus eenvoudig, gezond, culinair, het kost weinig moeite en je hebt ook nog eens constant resultaat. Alles wat je nodig hebt dus voor een culinaire avond: dat hoeft niet perse alleen bij kerst!

Het enige en grote nadeel is dat het net iets meer tijd kost om het te bereiden. In plaats van de zalm snel 2-5 minuutjes bakken in de pan kost het bij sous koken dus wel tot een halfuur voordat je zalm klaar is. Voor de mensen die altijd maar snel iets op tafel willen hebben is sous vide koken niet de beste optie!

sous vide koker stappenplan

Mocht je nog meer vragen over sous vide koken hebben of iets anders wat betreft het vacumeren kun je ten alle tijden een mail sturen naar info@thuistools.nl of een reactie achterlaten hieronder. Als je meer informatie over de sous vide koker wilt of hem wilt bestellen kun je dat hier doen. 

 

 


Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.