Vacumeren: hoe werkt het eigenlijk?

Vacumeren: hoe werkt het eigenlijk?

Vacumeren: hoe werkt het eigenlijk?

Bij het vacumeren van je voedsel zorg je ervoor dat bijna alle lucht uit een zak of bakje verdwijnt. Hierdoor kan je eten volgens onderzoek tot wel 5x langer vers blijven. Dit klinkt heel mooi, maar hoe kan dit eigenlijk? 

Dat je eten 5x langer behouden blijft is te dank aan 5 verschillende redenen:

  1. Er zit geen zuurstof meer bij het eten, en deze kan er ook niet meer bij.
  2. Er kan geen vocht meer bij komen vanuit de lucht.
  3. De smaken blijven in het eten 
  4. Er kan geen vriesbrand op het eten komen 
  5. Tijdens opslag of transport kan er geen ‘besmetting’ plaatsvinden.

1, Geen zuurstof:
Het voedsel reageert op het zuurstof dat in de lucht zit, hierdoor verandert het o.a  van vorm en smaak. Een banaan of appel worden bijvoorbeeld snel bruin. Dit effect treedt altijd op, echter is dit niet altijd waar te nemen. Zodra voedsel gevacumeerd kan is er dus geen zuurstof meer bij waardoor de kwaliteit van het voedsel niet achteruit gaat.

2, Geen vocht vanuit de lucht:
Er zit altijd vocht in de lucht, zowel binnen als buiten. Dus ook bij jouw eten als je het niet vacumeert. Voedsel gaat dit vocht opnemen en verandert zo van structuur. Iedereen zal dit wel herkennen bij een zak chips die je al dagen geleden geopend hebt. De chipjes worden dan zacht en verliezen hiermee misschien wel wat hun eigenlijk het lekkerste maakt; hun knapperigheid. 

3, Behoud van smaak:
Het beste voorbeeld hiervan is een kakelverse paling. Hoewel misschien niet iedereen hier fan van is, is het wel een goed voorbeeld van het behoud van smaak. Een verse paling is namelijk vele malen lekkerder dan eentje die misschien pas enkele dagen geleden gevangen is. De oliën die aan de paling zitten zorgen namelijk voor deze smaak, maar deze bederven zeer spoedig. Deze oliën zijn niet alleen gezond en lekker maar zorgen er ook voor dat je vis niet bederft. 
Ditzelfde geld ook in minder malen voor vet vlees of een lekker stukje zalm. 

4, Geen vriesbrand:
Zelf kende ik het begrip vriesbrand eerst ook niet, maar als je de foto hieronder bekijkt herken je het waarschijnlijk direct.
Dit ontstaat door oxidatie en trage groei van bacteriën op het eten. In een vacuüm -zak of bak is er geen lucht aanwezig om met te oxideren en de bacteriën kunnen ook niet groeien zonder lucht. Er kan dus geen vriesbrand ontstaan, wat normaal het bederven van eten versneld.

5, Geen besmetting:
Het is geen geheim dat er op een mensenhand, in de vriezer of in de koelkast veel bacteriën zitten. Vlees wordt bijvoorbeeld eerst van het dier gehaald, gesneden en dan getransporteerd. Hier wordt telkens contact gemaakt met het eten en kan er besmetting plaatsvinden; ondanks dat er vaak bijvoorbeeld handschoenen gedragen worden. Bij gevacumeerd eten kan dit niet. Het is dan ook niet gek dat vlees bijvoorbeeld vaak gevacumeerd bij de slager ligt.

Mocht je nog ergens tegenaan lopen, laat dat dan hieronder weten in de reacties! Hier zullen wij dan direct op reageren om je zo verder te kunnen helpen.


Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.