Vochtig eten vacumeren

gevacumeerd vlees met thuistools sticker

Vochtig eten vacumeren

Vochtig eten vacumeren is een beetje een lastige kwestie. Zelf hebben we dit vaak geprobeerd en het blijft lastig. Toch zijn er enkele trucjes die het vacumeren van vochtig eten mogelijk maken.
In dit blog gaan we deze tips behandelen en gaan we verder in op het vacumeren van vochtig eten. Soep kunt u niet vacumeren wel kunt u soep in een vacuumzak alleen sealen en invriezen.

Waarom lukt het niet om eten met vocht, of een soep te vacumeren? Dit komt doordat de machine bij het vacumeren niet alleen de lucht maar ook vloeistoffen meeneemt de machine in. Dit heeft als gevolg dat er vocht op de plek komt waar de zak geseald moet worden (waardoor de machine dit niet meer kan), of het vocht komt in de machine zelf terecht. Dit kan leiden tot een kapotte machine, het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden.

Het probleem is dus bekend, maar hoe valt dit op te lossen?
We geven hieronder 3 manieren om dit op te lossen:

  1. Het is mogelijke de zak ‘deels’ te vacumeren. Dit kunt u doen door op “vacseal” te drukken en, zodra u ziet dat de machine de vloeistoffen mee gaat nemen, vlug op “seal” te drukken. Dan zal de machine direct stoppen met vacumeren en komt het vocht dus niet op de plekken terecht waar het niet mag komen, en is toch een groot deel van de lucht eruit. Het moment waarop u op “seal” moet drukken is, in principe, makkelijk te herkennen. Zeker als u de machine al een tijdje gebruikt.
  2. In het geval van bijvoorbeeld een gehaktbal in jus kunt u de zak eerst rechtop zetten en de jus eerst laten stollen. Dan kunt u daarna veilig uw zak vacumeren zonder dat de machine de jus mee kan nemen. 
  3. Tot slot; kunt u ook bijvoorbeeld in het geval van pasta met saus, of zuurkool met veel vocht, het volgende doen. Alvorens het vacumeren van dit eten, kunt u het in een bakje of schaaltje leggen en daarna de zak vacumeren. De zak inclusief het bakje met het eten erin is dan volledig gevacumeerd. Op deze manier zal de machine het vocht niet snel meenemen, en kunt u dus ook veilig en goed uw maaltijd vacumeren.

Wat betreft het vacumeren van vochtig eten heeft de onderstaande machine ook nog een enkele voordelen: https://thuistools.nl/collections/vacuummachines/products/vacuummachine-incltouchbar

Deze machine heeft namelijk een uitneembaar lekbakje, dus mochten er vloeistoffen de machine ingaan kunt u het bakje er simpel uithalen en reinigen.
Ook kunt u bij deze machine de snelheid waarmee de machine sealt kiezen waardoor het makkelijker is om snel op “seal” te drukken.

In het geval van vochtig eten is het natuurlijk extra belangrijk dat de zak niet open schiet. We raden u dan ook aan (om in dit geval) altijd uw zak 2 maal te sealen. Dit kan simpel door eerst op “vacseal” te drukken en direct daarna uw zak nogmaals te sealen. Houd hiervoor dus wel wat extra ruimte over tussen je eerste seal plek en het uiteinde van de zak.


We hebben op de bovenstaande foto manier 2 gebruikt om deze zak te vacumeren. Zoals je ziet is het vlees voor het grootste deel gevacumeerd en zit de marinade nog bij het vlees in de zak. We hebben de zak dubbel gesealed, omdat we deze bavette sous vide gaan koken; we willen zeker weten dat hij goed gesloten is en blijft. 

Laat zeker weten in de reacties hieronder wat je van het blog vond en wat we eventueel nog kunnen verbeteren in de toekomst. Of als je een vraag hebt kun je die uiteraard ook hieronder achterlaten!


Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.