Hoe gooi ik minder eten weg? De 12 beste tips

12 tips om minder voedsel te verspillen

Hoe gooi ik minder eten weg? 

Het grootste voordeel aan een vacuümmachine is volgens vele gebruikers dat je je eten tot wel 5x langer kunt bewaren. Zo hoef je dus minder eten weg te gooien en dit sluit dan ook uitstekend aan bij ons motto: samen tegen voedselverspilling. 

Maar dit gaat natuurlijk verder dan alleen het gebruik van een vacuümmachine. In dit blog behandelen we 12 tips die jij direct kunt toepassen zodat je minder eten weg hoeft te gooien. Vandaag laten we onze vacuümmachine nog buiten weg, al is dit misschien we de beste tip (zeker wat betreft het bewaren van je eten). We delen de 12 tips op onder Kopen - Koken - Bewaren.

Kopen

  1. Kijk wat je nog hebt.
  2. Let op de houdbaarheidsdatum
  3. Maak een boodschappenlijstje
  4. Plannen

Koken

  1. Restjes dag 
  2. Wees creatief
  3. Gebruik alles
  4. Meten is weten

Bewaren

  1. De juiste temperatuur
  2. FIFO
  3. Gebruik je zintuigen
  4. Structuur

Kopen

1 - Kijk wat je nog hebt
Kijk voordat je naar de supermarkt gaat toch nog eens even goed in de koelkast en/of vriezer. De kans is groot dat je namelijk die ene limoen vergeet die je nog in de koelkast hebt liggen. Ook al had je voor het eten vanavond eigenlijk een citroen nodig, kun je voor deze keer toch ook voor de limoen gaan? Niemand die het merkt! Zo voorkom je dat je onnodig veel eten koopt en het is ook nog eens goed voor de portemonnee. 

2- Let op de houdbaarheidsdatum
Dit is een voordehand liggende tip, maar toch komen er mensen vaak thuis pas achter dat producten al bijna over de datum zijn. Zorg er dan ook voor dat producten die je pas over een langere tijd nodig hebt ook nog lang houdbaar zijn. Misschien nog wel belangrijker: als je van plan bent de producten op zeer korte termijn op te gaan eten, kies dan met opzet de producten met de kortste houdbaarheidsdatum. Zo helpen we elkaar ook weer!

3 - Maak een boodschappenlijstje 
Ga niet onvoorbereid je deur uit richting de supermarkt (en al helemaal niet als je honger hebt)! Het is dan in de supermarkt lastig om de juiste keuzes te maken in de supermarkt en je koopt al snel teveel en ongezonde producten. Maak daarom vooraf een boodschappenlijstje of zorg er op zijn minst voor dat je weet wat je wilt. Dan kun je dit als rode draad aanhouden en maak je minder impulsieve (onverstandige) keuzes.

4 - Plannen
Maak een globale schatting van hoe je week er ongeveer uit gaat zien op het gebied van eten. Zo kun je bijvoorbeeld opzettelijk op maandag wat meer stamppot maken en dit vervolgens op vrijdag opmaken. Of je weet dat je op maandag geen eten voor dinsdag hoeft te kopen omdat je weet dat je het morgen druk hebt en liever wat te eten besteld. Zo koop je niet zomaar (overbodige) producten in de supermarkt en dit zorgt ook nog eens voor enorm veel structuur in je hoofd. Ik bedoel: niemand vindt het fijn om de hele dag maar bezig te zijn met wat we die dag weer gaan eten.

Koken

1 - Restjes dag
Restjes zijn vaak net zo lekker of misschien nog wel lekkerder dan wanneer je ze voor het eerst had. Toch gooien mensen vaak hun restjes nog weg. Harstikke zonde dit! Kies er gewoon voor om op een vaste dag in de week de restjes van eerder die week op te eten. Dan is het ook direct duidelijk voor al je huisgenoten.

2 - Wees creatief
Koken volgens een vast recept is helemaal niet erg. Je weet dan tenslotte dat het altijd lekker is. Toch houden veel mensen zich hier vaak te veel aan vast. Kies er bijvoorbeeld een keer voor om een tomaat te gebruiken die je nog had liggen in plaats van deze weg te gooien en een paprika in de supermarkt te kopen. Alleen maar omdat je het eigenlijk altijd zo eet. Misschien is het met bijvoorbeeld een tomaat nog wel lekkerder! Durf dus te combineren en te variëren.

3 - Gebruik alles
Waarom zou je de kontjes van een brood of het net te oude brood weggooien omdat deze toevallig net iets minder lekker zijn? Gebruik dit bijvoorbeeld om zelf croutons te maken. Echt een super tip. Je zult ook merken dat het een goed gevoel geeft om gewoon alles optimaal te benutten in plaats van letterlijk en figuurlijk de kantjes ervan af te lopen.

4 - Meten is weten
Net iets teveel pasta of rijst. Iedereen overkomt het wel eens al je het altijd maar op het oog doet. Het is mogelijk wel de makkelijkste manier maar hierdoor moet je toch vaak een hele hoop weggooien. Zorg er voor dat je weet hoeveel jij (en je huisgenoten samen) ongeveer eten. Dan hoef je dit enkel af te wegen en weet je zeker dat je niet te veel, of te weinig, maakt!

Bewaren

1 - De juiste temperatuur
Een kleine, maar eenvoudig tip: zorg ervoor dat je koelkast op de juiste temperatuur ingesteld staat. Dit is namelijk 4 graden Celsius. Dit is bewezen de beste temperatuur om je eten zo lang mogelijk vers te houden. 

2 - FIFO
FIFO, oftewel: First in, first out. Dit is ook wat ze in de supermarkt doen met het welbekende spiegelen. De oude producten naar voren en de nieuwe naar achteren. Waarom doet niemand dit dan in zijn koelkast? Vaak hebben mensen de producten die ze net gekocht hebben voorin hun koelkast of voorraadkast liggen waardoor deze er ook het snelste weer uit gaan. Om er dan vervolgens na enkele maanden achter te komen dat de producten achterin al maanden over de datum zijn. Harstikke zonde! Voorkom dit en maak voor jezelf de regel: First in, first out.

3 - Gebruik je zintuigen
De houdbaarheidsdatum op de verpakking op de producten is in 99% van de gevallen de minimale houdbaarheidsdatum. In de praktijk is er dan vaak nog niks aan de hand en kun je het nog prima op eten of drinken. Ruik, proef en kijk dus eerst goed voordat je je eten weggooit omdat het volgens de verpakking over de datum is.

4 - Structuur
Dit is misschien wel de belangrijkste van de 4 tips. Zorg ervoor dat je in systeem hebt in hoe en waar je je eten en drinken opbergt en hoelang het er bijvoorbeeld al ligt. Zo voorkom je dat je 'vergeet' dat je nog heel veel producten gewoon in huis hebt en weet je dus precies wat je nog in huis dient te halen. De 100st watervaste stickers kunnen hier ook enorm goed mee helpen.

We hopen dat je wat hebt gehad aan het lezen van dit blog en enkele tips kunt toepassen. Mocht dit het geval zijn of heb je misschien nog een vraag of een tip die we toe moeten voegen? Laat dit dan hieronder in de reacties weten, we lezen altijd al onze reacties!

 


Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.